Ετοιμαστείτε για το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που έρχεται στις 11 Νοέμβριου και θα είναι ορατό από την Κύπρο. Ο Ερμής θα περάσει μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, αφού βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και την Γη.
Μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν περίπου 13 τέτοιες διαβάσεις του πλανήτη Ερμή, γεγονός που καταδεικνύει και την σπανιότητα του φαινομένου. Το ίδιο φαινόμενο είχαμε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε το 2016 ενώ η επόμενη διάβαση του Ερμή θα συμβεί το 2032!
Στο House of Science θα υπάρχουν διαθέσιμα τηλεσκόπια, κατάλληλα εξοπλισμένα, για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου. Η εικόνα του Ηλιακού δίσκου θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη όπως αυτή θα καταγράφεται μέσω ενός τηλεσκοπίου. Στις 3μ.μ θα υπάρξει σύντομη ομιλία που θα επεξηγεί το φαινόμενο στους παρευρισκόμενους.
Τι θα δούμε στην πραγματικότητα ;
Θα δούμε τον πλανήτη Ερμή να διαβαίνει μπροστά από τον Ήλιο καλύπτοντας ένα μικρό μέρος του ηλιακού δίσκου. Η έναρξη του φαινομένου σηματοδοτείται με την είσοδο του πλανήτη στον ηλιακό δίσκο, το οποίο θα λάβει χώρα στις 14.34. Αυτή θα είναι η πρώτη επαφή του Ερμή όπου θα εφάπτεται εξωτερικά με τον ηλιακό δίσκο. Το φαινόμενο θα διαρκέσει συνολικά περίπου 5 ώρες και 30 λεπτά αλλά στην Κύπρο θα είναι παρατηρήσιμο μέχρι και τις 16:46 λόγω της δύσης του ηλίου.
H παρατήρηση της διάβασης του Ερμή μπορεί να γίνει μόνο μέσω τηλεσκοπίου και απαιτεί την χρήση ειδικού προστατευτικού φίλτρου. Αν λοιπόν έχετε στην διάθεση σας ένα τηλεσκόπιο, πρέπει απαραίτητα να προμηθευτείτε με ηλιακό φίλτρο έτσι ώστε να παρατηρήσετε με ασφάλεια το φαινόμενο.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον πλανήτη Ερμή;
Ο Ερμής είναι ο μικρότερος και κοντινότερος στον ήλιο πλανήτης. Η επιφάνειά του είναι γεμάτη κρατήρες λόγω της τεράστιας βαρύτητας του Ηλίου, η οποία προσελκύει μικρούς και μεγάλους βράχους προς το μέρος του. Λόγω της πολύ αργής περιστροφής γύρω από τον άξονα του (58,5 ημέρες στη Γη) η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας φτάνει τους 430 C, ενώ την νύχτα πέφτει στους -180 C!
Παρατηρούμε διαβάσεις και από άλλους πλανήτες;
Για να παρατηρήσουμε διάβαση πρέπει ο πλανήτης να βρεθεί ακριβώς μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Άρα, μόνο για τους εσωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος (Ερμής και Αφροδίτη) μπορούν να παρατηρηθούν διαβάσεις. Το φαινόμενο της διάβασης της Αφροδίτης είναι ακόμη πιο σπάνιο, καθώς η συχνότητά διάβασης της από τον Ήλιο είναι δυο φορές ανά αιώνα. Επίσης το φαινόμενο της διάβασης πλανητών αποτελεί το κύριο εργαλείο ανίχνευσης και ανακάλυψης εξωπλανητών στον Γαλαξία μας. Πέραν των 3,000 πλανητών έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα άστρα λόγω αυτού του φαινομένου.
Έναρξη εκδήλωσης: 14.00
Λήξη εκδήλωσης: 16.45
Τοποθεσία : House of Science/Λεμεσός
Πληροφορίες: 25-253580
Είσοδος Ελεύθερη!