Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ολική Έκλειψη Ηλίου – 8 Απριλίου 2024

Στις 8 Απριλίου 2024 είχαμε Ολική Έκλειψη Ηλίου η οποία φαινόταν κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Μεξικό. Κυπριακή ομάδα βρέθηκε στην πολιτεία του Texas και μας περιγράφει αυτά που έζησαν παρατηρώντας την πρώτη τους ολική έκλειψη ηλίου.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις ηλιακές εκλείψεις και τα στάδια αυτών μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο μας εδώ.

Τοποθεσία

Λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, η μέρα ξεκίνησε από τις 06:00 αφού αναζητούσαμε κατάλληλη τοποθεσία. Μετά από μία μετακίνηση της τελευταίας στιγμής, η παρατήρηση έγινε από τη λίμνη Buchanan κοντά στο Austin. Τα στοιχεία της έκλειψης από τη συγκεκριμένη τοποθεσία ήταν:

  • Πρώτη επαφή: 12:17:08 ΤΩ (17:17:08 Ζ)
  • Δεύτερη επαφή: 13:34:29 ΤΩ (18:34:29 Ζ)
  • Τρίτη επαφή: 13:38:54 ΤΩ (18:38:54 Ζ)
  • Τέταρτη επαφή: 14:57:37 ΤΩ (19:57:37 Ζ)

Περισσότερα για το τι σημαίνουν αυτά εδώ.

Τοποθεσία της Λίμνης Buchanan στο μονοπάτι της έκλειψης.

Παρά τις καλύτερες μας προσπάθειες, οι συνθήκες ήταν λιγότερο από ιδανικές, αφού τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της έκλειψης επικρατούσαν αραιές νεφώσεις. Ευτυχώς όμως αποφύγαμε τα χειρότερα.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή.
Πανοραμική άποψη της τοποθεσίας που βρισκόμασταν λίγο μετά την πρώτη επαφή.

Πρώτη επαφή

Η ηλιακή δραστηριότητα την ημέρα της έκλειψης παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη, δεν ήταν ούτε αμελητέα. Παρακάτω θα δείτε ότι στη φωτογραφία του Ήλιου πριν από την έναρξη της έκλειψης υπάρχουν δύο αξιοσημείωτες ηλιακές κηλίδες.

Ο Ήλιος πριν από την πρώτη επαφή.

Η πρώτη επαφή ήταν στις 12:17 τοπική ώρα, ο καιρός παρέμεινε νεφελώδης και η θερμοκρασία ήταν στους 28 βαθμούς κελσίου. Σε αυτό το στάδιο παρατηρούσαμε τον Ήλιο με ειδικά γυαλιά αλλά και ηλιακό τηλεσκόπιο. Βλέπουμε δύο εικόνες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης επαφής.

Λίγο μέτα την πρώτη επαφή.
Λίγο πριν από τη δεύτερη επαφή.

Δεύτερη επαφή

Η δεύτερη επαφή ήταν στις 13:34:29 τοπική ώρα, και όσο αυτή πλησίαζε η αγωνία έφτανε στο κατακόρυφο, αφού τα σύννεφα πηγαινοέρχονταν. Στο σημείο αυτό ο Ήλιος βρισκόταν περίπου στις 67 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Για καλή μας τύχη οι νεφώσεις παρέμειναν αραιές σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ολικότητας. Αν και οι συνθήκες δε θα χαρακτηρίζονταν ως τέλειες, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία. Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε τις χάντρες του Baily λίγο πριν από τη δεύτερη επαφή. Η θερμοκρασία ήταν τους 23.8 βαθμούς κελσίου, αισθητή μείωση από τους 28 που είχαμε πριν.

Δεύτερη επαφή, χάντρες του Baily.

Με ζητωκραυγές όλοι όσοι βρίσκονταν στη λίμνη υποδέχτηκαν την ολικότητα, η οποία διήρκησε για 4 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα. Μπορούμε επιτέλους να βγάλουμε τα γυαλιά ηλιακής παρατήρησης και τα φίλτρα από τις κάμερες. Δεν είχαμε ολική συσκότιση, αλλά οι συνθήκες έμοιαζαν με αυτές που έχουμε στο λυκόφως, 360 μοίρες γύρω μας! Η Αφροδίτη και οι Δίας ευδιάκριτοι στον ουρανό. Αν και δύσκολο να περιγράφει, η σφαιρική εικόνα παρακάτω ήταν μια προσπάθεια απεικόνισης αυτού που βλέπαμε.

Πανοραμική απεικόνιση κατά την ολικότητα.

Για το μεγαλύτερο από το διάστημα της ολικότητας (όχι όλο λόγω των συννέφων) το Ηλιακό Στέμμα ήταν ορατό με γυμνό μάτι. Η επόμενη φωτογραφία δε διαφέρει πολύ από αυτό που είδαμε με τα μάτια μας. Ίσως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της έκλειψης.

Το ηλιακό στέμμα. Σύνθεση φωτογραφιών.

Τρίτη επαφή

Τα τέσσερα λεπτά πέρασαν πριν καλά-καλά καταλάβουμε τι έγινε. Με την τρίτη επαφή είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε ξανά τις χάντρες του Baily, αυτή τη φορά πιο εντυπωσιακές, αλλά και με ορατή μία μεγάλη ηλιακή προεξοχή. Η προεξοχή αυτή είχε διάμετρο 4.5 φορές όσο αυτή της Γης! Κοντά στο σημείο αυτό καταγράψαμε επίσης και την ελάχιστη θερμοκρασία, 23.5 βαθμούς κελσίου.

Χάντρες του Baily μετά την τρίτη επαφή. Αριστερά από αυτές η μεγάλη προεξοχή.
Το διαμαντένιο δαχτυλίδι μετά την τρίτη επαφή.
Διακύμανση της θερμοκρασίας.

Μοναδική εμπειρία!

Η παρατήρηση μιας ολικής έκλειψης ηλίου είναι μια εμπειρία μοναδική, που δύσκολο να περιγραφεί με λόγια, φωτογραφίες ή βίντεο. Κάναμε όμως ότι μπορούσαμε. Στα δύο timelapse που ακολουθούν μπορείτε να δείτε την εξέλιξη του φαινομένου. Στο πρώτο μάλιστα, ακούγεται καθαρά η αντίδραση των παρευρισκομένων. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι μετά το τέλος της ολικότητας τα συνέφα κάλυψαν σχεδόν εντελώς τον ουρανό.

Η ομάδας μας

Αφήστε μια απάντηση