Τη Δευτέρα, 16/5/2022, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το φαινόμενο της σεληνιακής έκλειψης στην παρασκιά της Γης (Penumbral Lunar Eclipse). Κατά την παρατήρηση, θα δούμε τη Σελήνη να καλύπτεται από ένα πέπλο «απαλής» σκιάς (Φωτογραφία 1). Το φαινόμενο θα είναι παρατηρήσιμο κατά τις πρωινές ώρες, συγκεκριμένα θα αρχίσει στις 04:32 και θα διαρκέσει μέχρι τις 05:36, όπου και η Σελήνη θα δύσει. Μάλιστα, στις 05:27 η Σελήνη θα εισέλθει στην κυρίως σκιά της Γης, δίνοντάς μας για μερικά λεπτά Μερική Έκλειψη Σελήνης.
Για να δούμε το φαινόμενο, επιλέγουμε ένα σημείο, στο οποίο να μπορούμε να δούμε τον ορίζοντα στα δυτικά.
Για να δείτε το βίντεο με την εξέλιξη του φαινομένου πατήστε εδώ
Fun fact:Έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Γη παρεμβάλλεται μεταξύ Σελήνης και Ήλιου, με αποτέλεσμα η σκιά της να πέφτει στο φωτιζόμενο μέρος του φεγγαριού.
Σεληνιακή έκλειψη, λοιπόν, έχουμε όταν η Σελήνη εισέρχεται στη σκιά της Γης. Η σκιά της Γης, όμως, χωρίζεται σε δύο μέρη: στην καθαυτή σκιά (όπου το φως του ήλιου εμποδίζεται πλήρως) και στην παρασκιά (όπου το φως του ήλιου εμποδίζεται «ελαφρώς»). Όταν λοιπόν η Σελήνη μπει μόνο στην παρασκιά της Γης, το φαινόμενο ονομάζεται έκλειψη παρασκιάς (Penumbral Lunar Eclipse) και η Σελήνη αναπτύσσει απλά άλλη φωτιστική ένταση.
Fun fact:Το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι το ίδιο με το επίπεδο της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο. Στο γεγονός αυτό οφείλεται το ότι δεν παρατηρούμε εκλείψεις σε κάθε πανσέληνο.
Από την άλλη, όταν η Σελήνη εισέλθει κατά ένα μέρος στην καθαυτή σκιά της Γης, έχουμε μερική έκλειψη Σελήνης (partial lunar eclipse) (με τη Σελήνη μερικώς καλυμμένη να δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι πανσέληνος) και, όταν εισέλθει εντελώς στην καθαυτή σκιά, έχουμε ολική έκλειψη (total lunar eclipse) (με την πανσέληνο να είναι πλήρως καλυμμένη).
Πώς όμως προβλέπουμε μια Σεληνιακή Έκλειψη;
Σύμφωνα με τον «κύκλο του Σάρου» αν μια έκλειψη πραγματοποιηθεί σήμερα, μια αντίστοιχη θα συμβεί σε 223 σεληνιακούς μήνες δηλαδή σε 18 έτη και 11 ημέρες. Ως εκ τούτου, γνωρίζοντας τις εκλείψεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τις επόμενες εκλείψεις. Στην αρχαιότητα, το γεγονός αυτό ήταν γνωστό στους αστρονόμους και αποτελούσε σημαντικό εργαλείο πρόβλεψης.