Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας του ηλιοστασίου. Η 21η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την αστρονομική αρχή του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και το καλοκαίρι στο νότιο. Για εμάς στο βόρειο ημισφαίριο, σκεφτείτε το ως τη μακρύτερη νύχτα του χρόνου για αστροπαρατήρηση! Σας προτείνουμε λοιπόν μερικούς από τους πιο κυρίους στόχους που μπορείτε να απολαύσετε αυτό τον μήνα.
Οι πλανήτες τον Δεκέμβρη
Εάν ψάχνετε για τους φωτεινούς πλανήτες, οι επιλογές είναι περιορισμένες στον ουρανό του Δεκεμβρίου, καθώς η Αφροδίτη και ο Κρόνος χάνονται στο λυκόφως του Ήλιου. Αλλά αν έχετε κέφια πριν τα ξημερώματα (όλοι έχουμε αυτές τις μέρες!), τότε θα ανταμειφθείτε. Ο Δίας λάμπει στον ανατολικό ουρανό πριν από την αυγή καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα. Λίγο πιο πάνω και πιο δεξιά του Δία, θα βρείτε τον πλανήτη Άρη, έχοντας ένα ανοικτό πορτοκαλί χρώμα. Η απόσταση μεταξύ τον δυο πλανητών θα μειώνεται εντυπωσιακά στον ουρανό. Χαρακτηριστικά, από 10 ° την 16η Δεκεμβρίου η απόστασή τους στον ουρανό θα μειωθεί σε 6,5° την 23η Δεκεμβρίου και στις 3 μοίρες στο τέλος του μήνα. Επιφυλαχτείτε λοιπόν για ένα σπουδαίο γεγονός, με αποκορύφωμα την σύνοδο των δυο στις αρχές του Ιανουαρίου, καθώς θα συνεχίσουν να πλησιάζουν οι 2 πλανήτες! Επίσης, στο σκηνικό του πρωινού ουρανού θα βρίσκεται και μια υπέροχη ημισέληνος από τις 13 έως τις 16 Δεκεμβρίου.
Στα τέλη του μήνα, ο Ερμής θα αρχίσει να σκαρφαλώνει πάνω από τον ορίζοντα πριν την αυγή και θα εμφανιστεί σταδιακά φωτεινότερος. Το λυκαυγές όμως ίσως κάνει ζόρικο τον εντοπισμό του. Στις αρχές του 2018 ο πλανήτης θα ανέβει λίγο ψηλότερα προσφέροντας καλύτερες ευκαιρίες παρατήρησης.
Με όλη αυτή τη δράση στον ουρανό πριν από το ξημέρωμα, υπάρχει κάτι που αξίζει να δείτε μετά την δύση;
Φυσικά! Ο χειμερινός ουρανός διαθέτει μια εκπληκτική ποικιλία φωτεινών αστερισμών και στόχων βαθέως ουρανού. Απολαύστε τον αστερισμό του Ωρίωνα, τον κυνηγό, ο οποίος διακρίνεται έντονα στον ανατολικό ουρανό. Με ένα τηλεσκόπιο μπορείτε να παρατηρήσετε ένα εκπληκτικό νεφέλωμα, το γνωστό ως Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Ένα νέφος από υδρογόνο και σκόνη, σε απόσταση 1.300 ετών φωτός, όπου στο εσωτερικό του δημιουργούνται νέοι αστέρες και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους στόχους για αστροφωτογράφιση.
Χαρακτηριστικές στον ουρανό είναι και οι Πλειάδες, ένα σμήνος από νεογέννητα άστρα, που φαίνονται και δια γυμνού οφθαλμού. Διακρίνεται τα 7 αστέρια που εμφανίζονται πολύ κοντά μεταξύ τους, παρατηρώντας στον αστερισμό του Ταύρου, ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον Ωρίωνα. Χρησιμοποιώντας κιάλια ή τηλεσκόπιο μπορείτε να δείτε πολύ περισσότερα αστέρια μέσα στο σμήνος.
Επίσης, στρέψτε το κεφάλι σας στο ζενίθ, το πιο ψηλό σημείο στον ουρανό, και βρείτε τα 4 άστρα που δημιουργούν τις κορυφές ενός μεγάλο τετράγωνου και αποτελούν το κύριο μέρος ενός ιπτάμενου αλόγου, του Πήγασου! Ακριβώς δίπλα, στον γειτονικό αστερισμό της Ανδρομέδας, μπορείτε να βρείτε τον πλησιέστερο μας σπειροειδή γαλαξία. Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, που σε ιδανικές συνθήκες φαίνεται και με γυμνό μάτι, είναι ο φωτεινότερος γαλαξίας στον νυκτερινό ουρανό και η παρατήρηση του με ένα τηλεσκόπιο προφέρει μια εντυπωσιακή εμπειρία! Μάλιστα, είναι η ιδανική περίοδος φωτογράφισής της αφού βρίσκεται στο ζενίθ, το σκοτεινότερο σημείο του ουρανού.
Υπάρχει ένα πλήθος από επιπλέον στόχους που μπορεί να σας χαρίσει ο νυχτερινός ουρανούς του Δεκεμβρίου. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την οποιαδήποτε πληροφορία και καθοδήγηση ίσως να χρειαστείτε.