Φίλες και φίλοι της αστρονομίας σας χαιρετάμε! Ο μήνας Σεπτέμβριος μας οδηγεί στους φθινοπωρινούς ουράνιους στόχους καθώς και στη φθινοπωρινή ισημερία. Ας ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στο νυχτερινό ουρανό και να δούμε τα ενδιαφέροντα φαινόμενα!
Τελευταία ματιά σε Τοξότη και Σκορπιό
Αν θέλουμε να παρατηρήσουμε για ακόμη λίγο τους επιβλητικούς αυτούς αστερισμούς δεν έχουμε πάρα να στρέψουμε το βλέμμα μας στα δυτικά, μετά τη δύση του ήλιου. H παρατήρησή μας μπορεί να γίνει ακόμη πιο συναρπαστική μακριά από τα φώτα της πόλης, όπου μεταξύ των δυο αστερισμών θα εντοπίσουμε τη ζώνη του Γαλαξία μας. Ας απολαύσουμε το συγκεκριμένο σκηνικό καθώς από τον επόμενο μήνα οι δυο αστερισμοί θα δύουν πολύ νωρίς και δεν θα είναι παρατηρήσιμοι.
Πρώτη Πανσέληνος του φθινόπωρου – 21/09/2021
Στις 21 του μήνα θα έχουμε πανσέληνο με τη σελήνη να φωτίζεται πλήρως στις 2.54 π.μ. Αντίθετα με την πανσέληνο στις 7 Σεπτεμβρίου θα έχουμε Νέα Σελήνη, δηλαδή θα είναι η μοναδική νύκτα όπου το φεγγάρι δεν θα είναι παρατηρήσιμο.
Fun Fact: Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται στις αντίθετες πλευρές της Γης και το 100% της όψης της Σελήνης φωτίζεται από τον Ήλιο τότε έχουμε Πανσέληνο
Συνάντηση Δία και Σελήνης – 17/09/2021
Τα τρία πιο φωτεινά αντικείμενα του ουρανού συναντιόνται φτιάχνοντας ένα μοναδικό σκηνικό στον έναστρο ουρανό. Συγκεκριμένα το φεγγάρι θα είναι ανάμεσα στο Δία και στον Κρόνο έτσι ο εντοπισμός των δυο πλανητών να είναι πολύ εύκολος.
Φθινοπωρινή Ισημερία – 22/09/2021
Στις 22 Σεπτεμβρίου θα έχουμε ισημερία, με λίγα λόγια η νύκτα και η μέρα θα έχουν την ίδια διάρκεια, σε οποιοδήποτε σημείο της Γης, καθώς η ακτινοβολία του Ήλιου προσπίπτει κάθετα στον άξονα της Γης.
Οι πλανήτες
- Κρόνος: Aνατέλλει γύρω στις 19:00 (στα μέσα του μήνα) και μπορούμε να τον εντοπίσουμε στα νότια κοντά στον αστερισμό του Αιγόκερου.
- Δίας: Από τα μέσα του μήνα, ανατέλλει γύρω στις 20:00 και μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στον Κρόνο.
- Αφροδίτη: Θα την παρατηρήσετε στα δυτικά μετά την δύση του Ήλιου. Θα είναι το πρώτο φωτεινό ουράνιο σώμα που θα εμφανιστεί δίπλα από τον αστερισμό της Παρθένου.
Fun fact: Η Αφροδίτη στην αρχαιότητα ονομάζονταν Αυγερινός όταν εμφανιζόταν πριν την ανατολή του ήλιου και Αποσπερίτης όταν εμφανιζόταν μετά τη δύση του ήλιου.
Γαλαξίας της Ανδρομέδας
Η παρατήρηση του μπορεί να γίνει πολύ καλά είτε με ένα τηλεσκόπιο είτε με ένα ζευγάρι κιάλια. Για να στοχεύσουμε επιτυχώς τον γαλαξία της Ανδρομέδας πρέπει πρώτα να βρούμε τον αστερισμό της Κασσιόπειας. Ο αστερισμός της Κασσιόπειας, στα μέσα του μήνα, βρίσκεται στα βορειοανατολικά και ομοιάζει με το αγγλικό γράμμα “W”.
Fun Fact: Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο που μπορούμε να παρατηρήσουμε με γυμνό οφθαλμό σε σκοτεινό ουρανό.
Φωτογραφία της ομάδας μας από το φράγμα του Προδρόμου στις 1/9/2021.
Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα(M-57):
Η παρατήρηση του μπορεί να γίνει με ένα τηλεσκόπιο μεγάλης διαμέτρου. Για να στοχεύσουμε το νεφέλωμα πρώτα πρέπει να εντοπίσουμε το αστέρι Βέγκα στον αστερισμό της Λύρας. Αναγνωρίζοντας το Βέγκα θα κινηθούμε στην άλλη μεριά του αστερισμού και συγκεκριμένα στην ευθεία που ενώνει τα δύο αστέρια. Στην μέση της ευθείας θα βρίσκεται ο Μ-57.
Fun Fact: Παρατηρώντας το δακτυλιοειδές νεφέλωμα βλέπουμε πως θα είναι ο δικός μας Ήλιος μετά τη φάση του ερυθρού γίγαντα.