Αγαπητοί φίλοι της Αστρονομίας, βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, με τους χειμερινούς αστερισμούς να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και τους καλοκαιρινούς να μας κρατούν συντροφιά μέχρι τον Σεπτέμβρη. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν κάποιους από τους στόχους που υπάρχουν τον Ιούλιο.
Παρατηρώντας την Σελήνη
Το φεγγάρι πάντα μαγνητίζει τα βλέμματα μας όπου και αν βρίσκεται στον νυχτερινό ουρανό. Στις 10 Ιουλίου θα έχουμε Νέα Σελήνη, δηλαδή θα είναι η μοναδική νύκτα όπου το φεγγάρι δεν θα είναι παρατηρήσιμο. Με το πέρασμα των ημερών το φεγγάρι θα φαίνεται ολοένα και φωτεινότερο στον ουρανό φτάνοντας στο μέγιστο, όπου στις 24 Ιουλίου θα έχουμε πανσέληνο.
Fun fact: Οι νύχτες με νέα σελήνη είναι ιδανικές για αστροπαρατήρηση καθώς το φεγγάρι δεν φωτίζει τον ουρανό, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της παρατήρησης ενώ οι ουράνιοι στόχοι εμφανίζονται πιο έντονα.
Το θερινό τρίγωνο με τον γνωστό Αετό
Το τρίγωνο σχηματίζεται από τα φωτεινότερα αστέρια των αστερισμών Κύκνος, Λύρα και Αετός. Αρχικά μόλις νυχτώσει, κοντά στο ζενίθ, εντοπίζουμε το αστέρι Βέγα στον αστερισμό Λύρα. Στη συνέχεια στρέφουμε το βλέμμα μας ανατολικά βρίσκοντας τα αστέρια Ντενέμπ και Αλτάιρ, τα οποία ανήκουν στον αστερισμό του Κύκνου και του Αετού αντίστοιχα. Έτσι, σχηματίζουμε το θερινό τρίγωνο που μεσουρανεί τους θερινούς μήνες και πολύ ευκολά μας προσανατολίζει στην ουράνια σφαίρα.
Fun fact: Ο Αλτάιρ είναι ένα από τα κοντινότερα μας αστέρια, με απόσταση μόνο περίπου 17 έτη φωτός ενώ είναι ταυτοχρόνως το 12ο πιο φωτεινό άστρο που μπορούμε και παρατηρούμε.
Σκορπιός και Τοξότης πάνε μαζί
Ο Τοξότης έχει χαρακτηριστικό σχήμα τσαγιέρας με την λαβή να βρίσκεται αριστερά και το στόμιο δεξιά. Στον αστερισμό του Σκορπιού εντοπίζουμε το ιδιαίτερα φωτεινό άστρο Αντάρης και το άστρο με το όνομα Shaula που στα αραβικά σημαίνει «υψωμένη ουρά» και παριστά το κεντρί του σκορπιού σε θέση ετοιμότητας.
Fun fact: O Αντάρης είναι μεγάλος σε μέγεθος, η ακτίνα του είναι 680 φορές της ακτίνας του ήλιου μας.
Οι πλανήτες
Κρόνος: Aνατέλλει γύρω στις 21:15 (στα μέσα του μήνα) και μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στον αστερισμό του Αιγόκερου.
Δίας: Από τα μέσα του μήνα, ανατέλλει γύρω στις 22.00 και μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στον Κρόνο.
Αφροδίτη: Θα την παρατηρήσετε στα Δυτικά μετά την δύση του Ήλιου. Θα είναι το πρώτο φωτεινό ουράνιο σώμα που θα εμφανιστεί.
Fun fact: Η Αφροδίτη περιστρέφεται στον άξονά της προς τα πίσω, σε σύγκριση με τους περισσότερους από τους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι, στην Αφροδίτη, ο Ήλιος ανατέλλει στα δυτικά και δύει στα ανατολικά, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στη Γη.